Въпреки вдигането на санкциите, Държавният департамент на САЩ сочи Иран като основния спонсор на тероризма

Въпреки вдигането на санкциите, Държавният департамент на САЩ сочи Иран като основния спонсор на тероризма
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Иран е основната държава спонсор на тероризма, посочва годишен доклад на американския Държавен департамент, цитиран от британския в. "Индипендънт".

Ислямската република през 2015 г. е предоставяла подкрепа – в това число финансова и под формата на тренировки и екипировка, на широк кръг от групи по света. Страната е оказвала помощ на ливанската група „Хизбула“ на палестинската „Хамас“, както и на правителството на сирийския президент Башар Асад.

В доклада, посветен на тероризма в световен мащаб, се посочва също, че независимо от постигнатото споразумение със Запада Иран продължава да използва някои от своите елитни части Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус за осъществяване на някои от целите на външната си политика, предаде БГНЕС.

В изказване след публикуването на доклада иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран няма намерение да си сътрудничи на регионално ниво със своите основни врагове САЩ и Великобритания. В телевизионна реч той обвини Вашингтон, че не спазва ядреното споразумение, постигнато между Иран и групата „5+1“ (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия).

Докладът на Държавния департамент посочва още Сирия и Судан като държави спонсорки на тероризма. Куба беше премахната от този списък още през миналата година.

Според Вашингтон „най-голямата заплаха в световен мащаб“ е „Ислямска държава“. Въпреки че групировката загуби значителни територии в Сирия и Ирак, тя успя да извърши два смъртоносни атентата във Франция, Белгия, Турция, Ливан.

В същото време докладът отчита 13% спад в броя на терористичните нападения в световен мащаб. Това се случва за първи път от 2012 г. насам.

През 2015 г. е имало 11 774 нападения, причинили смъртта на 28 328 души. През 2014 г. броят на атентатите е бил 13 463 и е причинил смъртта на 32 727 души, показват статистическите данни на Университета в Мериленд.

#ислямска държава #Вашингтон #Държавен департамент на САЩ #тероризъм #спонсор #Иран #Судан #Али Хаменей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"