"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) потвърди дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BB+/B' със стабилна перспектива, което е в категорията "боклук". Това се разбра от съобщение на Министерството на финансите.

Оценката за рейтинга е подкрепена от умерените нива на правителствения дълг, като е отбелязано, че при разглеждания показател е отчетено нарастване в резултат от осъществената подкрепа за банковия сектор през 2014 година. Рейтингът на страната е подкрепен и от умереното ниво на външна задлъжнялост. Агенцията отбелязва, че през 2015 г. реалният растеж на БВП се е ускорил до 3%, което е най-високата стойност от 2009 г., подкрепен от външното търсене и по-високото усвояване на средства по европейските фондове.

Очакванията са свързани със забавяне на растежа в периода 2016-2019 г. поради необходимостта от време за осъществяването на проекти, финансирани по европейски средства от новия програмен период, се казва в съобщение на финансовото министерство. Като фактор, създаващ несигурност пред растежа, се посочва и слабото вътрешно търсене. По отношение на бюджетния дефицит е отчетено, че през 2015 г. той се е свил до 2,1% от БВП в съответствие с по-високите приходи и подобряването на събираемостта, като очакванията са за плавно понижаване до 1, 7% през 2019 г.

Условията, при които агенцията би повишила кредитния рейтинг включват ефективно адресиране на проблемите в управлението, което да повиши потенциала за растеж на икономиката и да допринесе за привличане на повече преки чуждестранни инвестиции.

Покачване на рейтинга е възможно и в случай, че икономиката расте с по-бързи темпове от очакваните, така че фискалната консолидация да се осъществи по-бързо. Действия за намаление на кредитния рейтинг могат да се предприемат при възникване на необходимост за допълнителна значителна подкрепа за финансовия сектор от правителството или при наличие на изходящ поток от финансовата сметка, оказващ натиск върху платежния баланс на страната.

 

#Стандарт енд Пуърс #кредитен рейтинг #перспектива #дълг #икономика #събираемост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »