Проучване: Момичетата получават и по-малко джобни от момчетата във Великобритания

Проучване: Момичетата получават и по-малко джобни от момчетата във Великобритания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жените трябва да се справят с неравенството в заплащането между половете от ранна детска възраст. Проучване на британската банка „Халифакс“ показва, че момичетата във Великобритания получават седмично 77 пенса, или почти едно евро, по-малко от момчетата.

Средно момчетата на възраст между 8 и 15 години получават за седмица 6,93 паунда (8,95 евро). За сравнение момичетата на същата възраст получават 6,16 паунда (7,95 евро). Друго интересно сравнение е и това, че независимо от парите, които им се дават, по-голям процент от момчетата (44%) смятат, че трябва да получават повече. При момичетата този процент е 39%.

Изследването на разликата в джобните между отделните полове не е ново във Великобритания. Тази година разликата между половете отбелязва значително нарастване, като това се дължи предимно на повечето пари, които момчетата получават. През 2015 г. те са взимали средно 6,25 паунда седмично, а момичетата 6,14 паунда.

В същото време възрастните жени във Великобритания изкарват с 19,2% по-малко от мъжете, показват официалните статистически данни от Лондон. Според тях жените на възраст между 22 и 29 години изкарват средно 1,11 паунда повече от мъжете, но започват да получават по-малко щом навършат 30 години.

Критици на тази статистика обаче посочват, че средното изчисляване на заплатите и бонусите не взима предвид различията при отделните професии, позиции, степени на образование, прекъсвания на кариерата заради деца, работни часове и др.

 

#момичета #момчета #джобни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »