Страсбург подлага България на критично изпитание

Страсбург подлага България на критично изпитание
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) праща в средата на идната седмица двама наблюдатели, от чиито изводи ще зависи дали да поднови наблюдението си над България заради дефекти в нейната демокрация. Досега никоя европейска държава не е стигала до такова публично унижение.

България се избави от мониторинга в Съвета на Европа в началото на 2000 г., но поради многото забележки към нея влезе в постмониторигова процедура. Оттогава е в "диалог" с ПАСЕ, който може или да бъде прекратен, или да прерасне в ново пълномащабно наблюдение. В момента освен България в постмониторингов диалог са още три държави - Македония, Турция и Черна тора.

Франк Швабе (социлдемократ от Германия) и Жолт Немет (консерватор от Унгария) ще посетят България на 8 и 9 юни, съобщи днес пресслужбата на ПАСЕ. Те ще се срещнат с премиера Бойко Борисов, с външния министър Даниел Митов, с министърките на вътрешните работи и образованието Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, със заместник-министър на правосъдието и с омбудсманката Мая Манолова.

В Народното събрание ще разговарят с председателката Цецка Цачева, с българската делегация в ПАСЕ и с представители на различни парламентарни групи. Предвидени са срещи с представители на гражданското общество и на чуждестранните среди в България.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) праща в средата на идната седмица двама наблюдатели, от чиито изводи ще зависи дали да поднови наблюдението си над България заради дефекти в нейната демокрация. Досега никоя европейска държава не е стигала до такова публично унижение. България се избави от мониторинга в Съвета на Европа в началото на 2000 г., но поради многото забележки към нея влезе в постмониторигова процедура. Оттогава е в "диалог" с ПАСЕ, който може или да бъде прекратен, или да прерасне в ново пълномащабно наблюдение. В момента освен България в постмониторингов диалог са още три държави - Македония, Турция и Черна тора.

 

#ПАСЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници