Гладни бунтове избухнаха във Венецуела

Гладни бунтове избухнаха във Венецуела
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Каракас се отприщи масово недоволство, предизвикано от недостига на основни храни. Протестите, избухнали вечерта в четвъртък, продължиха до днес сутринта.

Участниците скандираха антиправителствени лозунги, обявиха се против президента Николас Мадуро и освен оставката му поискаха да им се осигури храна, съобщава в.”Насионал”.

Повод за стихийните протестни акции стана инцидент с камион, натоварен с ориз и захар. Превозното средство било спряно от членове на Националната гвардия, които не му дали да стигне до магазина, където чакала опашка, а го пренасочили.

Това предизвикало всеобщо възмущение и хората започнали да викат „Искаме да ядем!”, „Гладни сме!”, „Отчаяни сме!”. Протестиращите излезли на един от столичните булеварди и спрели движението.
Националната гвардия и полицаи се опитали да разпръснат хората със сълзотворен газ. В отговор протестиращите започнали да замерят органите на реда с бутилки.

Представители на градската власт се опитали да преговарят с демонсрантите, но без особен резултат.
В общата суматоха пострадали и няколко журналисти, които били бити и ограбени.

По данни на в. „Насионал” поне 13 души са били арестувани. Има и ранени.

Президентът Мадуро осъди протестните акции и обвини политическите си противници, че искат да създадат атмосфера на насилие и хаос и да го свалят от власт.

Икономическата криза, обхванала Венецуела през последните години, се дължи на проблеми в енергетиката. Заради продължителната суша хидроелектроцентралите не могат да работят на пълна мощност. Кризата е съпътствана от инфлация, безработица и стоков дефицит, в това число и на храни от първа необходимост.

Поради режима на икономии, служителите в бюджетната сфера работят само в понеделник и вторник. Експертите посочват, че ползата от антикризисните мерки на Мадуро е съмнителна. Държавните служители не спестяват разходи, тъй като и у дома си те ползват електроенергия, а затварянето на учрежденията парализира администрацията и държавата не е в състояние да функционира.

 

#администрация #демонстранти #хаос #насилие #власт #антикризисни мерки #Николас Мадуро #бунтове #глад #Венецуела #сълзотворен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"