Няма решение образи на комунистически лидери да се слагат в Ротондата, обяви Фандъкова

Няма решение образи на комунистически лидери да се слагат в Ротондата, обяви Фандъкова
Столична община
A A+ A++ A

Твърдението, че при обновяването на пространството на Ротондата при Централна гара ще бъде поставена експозиция със снимки и вещи на комунистически лидери от близкото минало категорично не отговаря на истината. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Повод за изявлението е остра реакция на депутати, които научили за такава идея. Методи Андреев (ГЕРБ), Вили Лилков (ДСБ), Мартин Димитров (гражданска квота на Реформаторския блок), Петър Славов (гражданска квота на Реформаторския блок) и Валентин Павлов (ДСБ) изпратиха писмо до кмета на града Йорданка Фандъкова.

Преди дни общинското дружество "Пазари Възраждане" внесе в Столичния общински съвет задание за проектиране на Ротондата. Единственото, което се доближава до фактите в разпространеното от Вас откритото писмо е това, че там ще има изложбени зали, когато проектът бъде финализиран и изпълнен, се казва в съобщението на общината.

От него се разбира, че решението какво ще има в тези изложбени зали до момента не е обсъждано нито с кмета Йорданка Фандъкова, ни то с общинския съвет.

"Като политици, някои от Вас и с опит в местното управление, знаете, че концепциите за постоянни експозиции на територията на столичните културни институти се приемат с решение на Столичния общински съвет след дискусии в комисията по образование, култура, наука и културно многообразие", посочва кметът.

Тя им пише и че е редно предварително да се проверява истинността на информацията, която разпространяват, защото в противен случай винаги ще остане впечатлението за съзнателен опит да се подвеждат гражданите, без да се отчитат реалността и фактите.

Столичната община не е имала намерение да поставя фигури или фотоси на Тодор Живков, Георги Димитров и Леонид Брежнев на площада пред Централната гара, заяви по-рано през деня пред "Дневник" шефът на общинската фирма "Пазари Възраждане" Николай Георгиев. В момента се подготвя началото на процедурата за избор на проект за ремонт на пространството и сред идеите не фигурира пренасянето на ретро музея от Варна в София.

Георгиев уточни, че е имал среща с представител на музея, на която е постъпило предложение, но той не е изразявал съгласие с него. "В доклада, който сме внесли за разглеждане, няма такова нещо", добави той.

#Йорданка Фандъкова #Столична община #Централна гара #Тодор Живков #Георги Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"