Лувърът мести ценни творби заради високото ниво на Сена

Лувърът мести ценни творби заради високото ниво на Сена
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прочутите парижки музей Лувър и "Орсе" започнаха да преместват ценни картини и скулптури, съхранявани в подземията, заради повишаващото се ниво на река Сена, предаде "Ройтерс". В последните дни френската столица е сполетяна от най-тежките наводнения през последните 30 години.

Тази седмица в западна Европа паднаха проливни дъждове и отнеха живота на няколко души. Само във Франция жертвите досега са две.

Служителите на Лувъра поставиха някои от артефактите в кутии, за да са готови, ако се наложи да ги пренасят.

Високото ниво на Сена, което може да стигне до 6 м, принуди хиляди хора да се евакуират от домовете си, а в южната част на Париж десетки училища бяха затворени. Преди няколко дни се наложи армията да се включи в спасителна операция за оказване на помощ на шофьори, блокирани на основна магистрала.

Властите уточняват, че макар по-късно днес да се очаква нивото на Сена да стигне до 6 метра, то все още е доста под стойностите, които биха представлявали опасност за местните жители и за бизнеса.

Рекордът е отбелязан през 1910 г. по време на опустошителните наводнения. Тогава нивото на Сена стига до 8.6 метра и хиляди парижани са принудени да напуснат града.

 

#Лувър #Сена #река #столица #Европа #Париж #спасителна операция #ниво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници