Протести в Истанбул и Анкара след решението на Бундестага да признае арменския геноцид

Протести в Истанбул и Анкара след решението на Бундестага да признае арменския геноцид
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаквано продължават реакциите на решението на германския Бундестаг да признае арменския геноцид. В Анкара и Истанбул стотици хора се събраха, за да протестират срещу решението. В Истанбул полицията е засилила мерките за сигурност, а районът на немското консулството е отцепен.

Решението на долната камара на германския парламент да признае с резолюция избиването на милион и половина арменци през 1915-та година за геноцид имаше не само политическа реакция. Стотици хора се събраха пред консулството на Германия в Анкара, за да изразят своето несъгласие с решението на Бундестага. Демонстрантите издигнаха слогани , а някой дори бяха обллечени с костюми на войници от Османската империя.

"Тези въпроси трябва да се обсъждат между историци , а не политици. Смятаме, че архивите трябва да бъдат отворени, за да се разбере каква е самата истина. Трябва и медиите да ги видят, и Германия и света."

Протести имаше и в Истанбул. Турските власти са предприели мерки по сигурността в консулството на Германия. Полицията е отцепила периметъра на сградата и са разположени водни оръдия. Тези мерки са приети във връзка с това, че няколко десетки протестиращи по-рано проведоха акция пред сградата на консулството.

В четвъртък Бундестагът прие с почти пълно мнозинство резолюцията, осъждаща арменския геноцид, извършен от Османската империя. Мигновена беше реакцията на Турция и нейните политици, които показаха, че решението няма да остане ненаказано.

Според Анкара за геноцид не може да се говори, а решението на Бундестага било "историческа грешка". Президентът на Турция каза, че резолюция сериозно ще засегне отношенията между двете държави и че Анкара ще предприемем необходимите стъпки след като разгледа проблема. 

 

#Турция #Анкара #Истанбул #протести #Германия #арменски геноцид #Бундестаг #отношения #държави

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »