По 200 мигранти минават на ден през България в посока Западна Европа

По 200 мигранти минават на ден през България в посока Западна Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските власти се надяват, че споразумението с Турция ще предотврати превръщането на страната в основен сухопътен маршрут за мигрантите, насочили се към Западна Европа.

Двустранното споразумение е резултат от предходно – между ЕС и Турция, постигнато през март, и насочено основно към ограничаване на притока на хора към Европа. Новата спогодба трябва да разубеждава всеки желаещ да премине от Турция в България, съобщава Би Би Си.

Миграните, успели да преодолеят почти завършената 146-километрова ограда по 260-километровата граница, вече ще бъдат изпращани в нов център за настаняване в Пъстрогор, югоизточна България. Този участък от границата е важен, защото споразумението ЕС–Турция отряза гръцко-македонския маршрут и сега трафикантите на хора търсят нови пътища или се връщат към използването на стари.

Поети от трафикантите, мигрантите изчезват, за да се появят за кратко в София и в Белград.
От началото на годината всеки ден между 200 и 400 души пристигат в Австрия, след като са прекосили Унгария.
По време на седмичната видео конферентна връзка с участието на всички засегнати държави, българските и македонските представители се препират кой е виновен за пропускането на мигрантите.
България казва, че „само 50” души дневно преминават нелегално в страната, но сръбски източник смята, че броят на хората е по-скоро 200 дневно.

Трябва да се подчертае, че за западноевропейските представители е важно това, че броят на тези мигранти се смята за управляем, което доказва, че често критикуваното споразумение на ЕС с Анкара за момента работи.
Ако българските власти представят убедителни доказателства, че мигрантите идват от Турция – автобусни билети, валута, опаковки от храни, заловените може да бъдат върнати в рамките на пет дни, или на 12 дни, ако обжалват екстрадирането си и ако искането им за убежище бъде отхвърлено от България.
„Ако това споразумение проработи и можем бързо да връщаме мигрантите на турската страна, смятаме, че това ще откаже мнозинството от тях да плащат на трафикантите да ги прехвърлят през границата”, казва българският зам.-вътрешен министър Филип Гунев.

А дали споразумението ще работи, ще зависи изцяло, както е и при споразумението ЕС–Анкара, от турската добра воля.
„Независимо какво гласи споразумението, независимо от протоколите и крайните срокове, които сме поставили, ако не е налице добра воля за обработване и бързо връщане на мигрантите, винаги ще има начини за протакане и затрудняване на връщането”, заяви Гунев пред Би Би Си.

По протежение на българо-сръбската граница са разположени над 100 чуждестранни, главно австрийски и унгарски полицаи, които подпомагат българските си колеги под егидата на Фронтекс – граничната полиция на ЕС.
Край Видин е трудно да ги забележите. Откакто преди три години беше открит мостът между България и Румъния, определян като липсващата връзка, която ще се превърне в „главния маршрут за хора и стоки между Западна Европа и Близкия изток”, европейските полицейски сили се опасяват това да не стане и основен мигрантски маршрут.

По хълмистите възвишения край селата Брегово, Ракитница и Косово местните хора се грижат за лозята си и се мъчат да ремонтират порутените си къщи, които децата и внуците им отдавна са напwснали, за да си търсят късмета в Германия. Това е пейзаж, белязан от емиграцията, много преди сегашната вълна.

По официални данни, 80% от мигрантите, преминаващи сега през България, са от Афганистан. Други 10% са иракчани и почти няма сирийци – още един знак, че Турция си държи на думата. Около района на Лъвов мост в София, където всяка вечер се стичат мигранти, настанени в лагери или хостели, един от хората ми разказва одисеята си в ръцете на трафикантите.

„Преди границата скочихме от колата и 3-4 часа вървяхме в нищото пеша до Сърбия. Но сръбската полиция ни хвана и ни върна в България”.
Обратно в София, човекът е бил задържан за три седмици, после е изпратен в лагер от отворен тип. Казва ми, че след няколко дни ще се опита отново. Мечтае да се върне в Бирмингам, където е живял. Нарича го с усмивка „моят град”, въпреки че има татуировка на „Арсенал” под дясното си ухо.

 

 

#мигранти #трафиканти #Афганистан #иракчани #Сърбия #споразумение ЕС - Турция #граница #маршрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »