След като преди дни си мериха асфалта, днес БСП и ГЕРБ си сравниха и заемите за него

След като преди дни си мериха асфалта, днес БСП и ГЕРБ си сравниха и заемите за него
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП и ГЕРБ отново използваха петъчния парламентарен контрол за взаимни атаки кой как управлява и нужни ли са предсрочни парламентарни избори. Управялващи и опозиция си премериха положения асфалт и заемите.

В началото на парламентарния контрол, който традиционно се излъчва пряко по БНТ и БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в декларация, че БСП осъжда продължаващите опити на правителството на Бойко Борисов да увеличава дълга на България всеки ден. По думите й това са два нови заема за 1,2 млрд. лв., които са допълнителни към онези 16 млрд.лв. са внесени от правителството в Народното събрание.

Нинова се обърна и към премиера Бойко Борисов да не прехвърля отговорността към предишното управление на Пламен Орешарски. Когато стана проблемът с КТБ, правителството отпусна 1,7 млрд. лв. на Гаранционния фонд, за да изплати дължимото, каза тя и отбеляза, че правителството гръмко е обещало, че ще върне парите, но не е успяло да се справи с това. Понеже не се справяте с това, вчера внесохте предложение за два нови заема от 1,2 млрд.. лв. – единият от Световна банка, един от Европейска банка за възсатновяване и развитие, посочи Нинова, според която за новите заеми няма никаква финансова обосновка. И отново обяви, че решението е предсрочни избори.

"Ако е вярно, че късата памет гарантира дълъг живот, вие ,колеги от БСП, сте си гарантирали безсмъртие", не й остана длъжна Цвета Караянчева от ГЕРБ. В декларация от името на парламентарната група тя посочи, че БСП е тръгнала на рейд да сваля правителството. Само, че с лъжи и манипулации това няма как да стане, каза Караянчева. Призова БСП да не използва агресивната партийна риторика като смокинов лист, който да прикрива експертната ѝ и електорална немощ.

"Това, което ГЕРБ е построил и прокарал, санирал, няма аналог в 25-годишната история на България. То може да се види и да се пипне, то е реално", похвали се Караянчева. И подчерта, че БСП нямат една лопата асфалт хвърлен.

"Преди да надуете балоните с извадките от ОЛАФ, само да ви кажа - отворете и прочетете какво пише точно там, вместо да четете по диагонал. Ще видите, че България нито е единственият клиент на ОЛАФ, нито е рекордьор по измами с евросредства", отчете още тя. Успокойте топката и да спестете комсомолско–бригадирския плам, държвата нито е на автопилот, нито е на ръчна спирачка, икономиката е в растеж и това не са голословни твърдения, а факти, обърна се Караянчева към БСП.

Финансовият министър Владислав Горанов също се включи в спора БСП-ГЕРБ и обяви, че фискалният резерв през ноември 2014 г. е бил на минимума от 5 млрд. лв., към 31 май 2016 г. фискалният резерв на държавата е 11,5 млрд. лв. По думите му голяма част от двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са съгласувани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Горанов каза, че не е видял нито едно по-добро решение за икономиката от БСП.

Ако тръгна да се връщам назад във времето, ще стигнем до такива данни, които няма да са ви приятни, взе последен думата премиерът Бойко Борисов. Той цитира данни от Националния статистически институт, според които през 2013 г. дългът на страната е бил 17,1% от БВП, през 2014г. - 27 % дълг спрямо БВП, а през 2015 г. – 26,7%, "сиреч 0,3 стотни, но по-малък дълг в момента".

 

#БСП #ГЕРБ #Бойко Борисов #асфалт #заеми #дълг #Световна банка #Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"