Спътници показаха постепенното потъване на Холандия

Спътници показаха постепенното потъване на Холандия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Спътниците Sentinel-1A и Sentinel-1B са регистрирали необратимо понижение на нивото на сушата в Холандия спрямо морското равнище. Според Европейската космическа агенция данните свидетелстват за постепенното потъване на Холандия.

По време на мисията си от ноември 2014 година до април 2016 година спътниците са провели към 2,5 милиона измервания. Данните са били необходими за съставянето на карта на измененията на земната повърхност в северозападна Холандия.

Повечето измервания, с точност до няколко милиметра, са правени в района на дигите, които защитават страната, наричана още Ниската земя, от наводнения. Картата показва, че по западния бряг на езерото Айселмер и източно от град Гронинген земната повърхност потъва с около 20 милиметра годишно. В тази райони се добива газ и вероятно това също е част от причината за потъването. Аналогична зависимост учените са установили в района на Вендам, северно от Хронинген, където има солници. Спътниците Sentinel, изстреляни от космодрума в Куру, Френска Гвияна, работят по програмата „Коперник” по задание на Европейската комисия за опазване на околната среда и атмосферата. 


#Холандия #потъване #спътници #космодрум #Куру

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »