Мис Турция, осъдена за обида срещу Ердоган: Изгубих вяра в правосъдието

Мис Турция, осъдена за обида срещу Ердоган: Изгубих вяра в правосъдието
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Моделът Мерве Буюксарач, който спечели националния конкурс за красота през 2006 г., сподели през 2014 г. на страницата си в Instagram сатирично стихотворение, осмиващо Ердоган. Според адвокатите на турския президент това стихотворение е "атака срещу правата на личността" на Ердоган.

Съдът се съгласи с аргументите им и осъди Мерве Буюксарач на над година и два месеца лишаване от свобода. Изпълнението на наказанието ще бъде отложено.

"Мога да кажа, че след всичко, което се случи, аз загубих вяра в съдебната система в моята страна. Споделеното от мен стихотворение беше сатирично и не съдържаше обиди. Освен от мен, то беше споделено от още 960 000 потребители на социалните мрежи", каза тя пред агенция Sputnik.

Според нея, осъждането на популярни личности е предупреждение към останалата част от населението. "Това е политика на сплашване", казва красавицата.

По-рано турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че срещу 1845 граждани на страната се води разследване по обвинение в обида към Ердоган. За обида на президента законът предвижда глоба или лишаване от свобода за срок от една до четири години.

Опозицията обвинява властите, че използват този закон за репресиите срещу тези, които не са съгласни с провежданата от Ердоган политика.

#Реджеп Ердоган #обиди #осъдена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"