Депутатите приеха закона ''Бъчварова'' на първо четене

Депутатите приеха закона ''Бъчварова'' на първо четене
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за МВР, който е част от реформата на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Текстовете бяха подкрепени със 116 гласа "за", 30 "против" и 12 "въздържал се".

Не замразяваме заплати, подобряваме условията на труд, обясни днес в НС вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на дебата по промените в Закона за МВР, предаде БГНЕС.

Бъчварова обвини опозицията, че спекулира с истината. Не става въпрос за замразяване на заплати, а за ресурс насочен към подобряване на условията на труд, опонира министърът на техните нападки. И допълни, че не може да се говори за приватизация, тъй като терминът се използва при преминаване на държавно дружество в частни ръце. Всичките ни усилия са насочени към подобряване на работата на полицията, категорична бе тя. По време на дискусията тя съобщи също, че през 2014 година МВР наистина е заловило 49 грама кокаин, защото по това време ГДБОП е била в рамките на ДАНС.

''Тогава ГДБОП не работеше, миналата седмица са заловени 101 кг амфетамини, допълни Бъчварова. Всеки ден ГДБГП прави по две акции и всичко, което е в рамките на моите правомощия, е насочено към стабилизиране на системата и подобряване на самочувствието, подчерта министърът. Промените уреждат статута на служителите в системата на МВР, дават дългосрочна перспектива за трудовите им правоотношения,'' посочи Бъчварова. И обясни, че целта на реформата е да се постигне съвременно управление и второ преструктуриране на системата, предвижда се намаляването на броя на изплащаните заплати при пенсиониране.

Предлагат се нови функции на ГДБОП, съгласно последния доклад на ЕК. Със закона „Бъчварова“ окончателно се заличава институционалната приемственост в МВР, заяви от трибуната на НС депутатът от БСП лява България Касимир Янков по време на дебата по промените в закона за МВР. Реформата или трансформацията, която се предлага със закона на социоложката Бъчварова има една единствена цел, поне така е обявена - икономия на финансов ресурс, смята той. С промените в закона не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условията за работа в министерството ,работата с човешките ресурс

#МВР #Румяна Бъчварова #заплати #пенсиониране #закон #дискусия #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници