Амнести Интърнешънъл: Споразумението за мигрантите между ЕС и Турция е незаконно

Амнести Интърнешънъл: Споразумението за мигрантите между ЕС и Турция е незаконно
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Споразумението за реадмисия на бежанци между Европейския съюз и Турция, е незаконно и безотговорно и изпълнението му трябва да се спре незабавно. Такова становище изразават експерти на Амнести Интернешънъл в разпространено съобщение на неправителствената организация със седалище в Лондон.

"Сделката между ЕС и Турция е безотговорна и незаконна. Изводите, които прави Амнескти Интернешънъл, показват, че идеята, че Турция е в състояние да гарантира правата на повече от три милиона бежанци, търсещи убежище, и да се удовлетворят техните потребности, е фикция", заяви директорът на Европейския и Централноазиатския департамент на неправителствената организация Джон Далхусейн.

Според тях , в системата за предоставяне на убежище в Турция, с която трябва да се решат проблемите на повече от 3 милиона бежанци, има сериозни проблеми. Бежанците са принудени да чакат в продължение на няколко години, докато се разгледат техните случаи, а през това време практически са лишени от всякаква помощ от държавата.

Експертите посочват, че Анкара не е в състояние ефективно да обработва стотиците хиляди молби за убежище, в резултат на което, в продължение на няколко години хората са в правен вакуум. Според доклада, през април страната е обработила 4000 искания за предоставяне на убежище, което представлява 4 процента от 266 000 молби. Амнести посочва също, че Анкара не предоставя пълен статут на бежанец, което от една страна не позволява на хората да започнат нов живот в страната, а от друга - остава малка надежда, че ще попадат в програмата за преселение и ще попаднат в други страни. 

#Амнести интърнешънъл #Турция #мигранти #бежанци #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »