Учени: Един от кинжалите на Тутанкамон е бил направен от метеорит

Учени: Един от кинжалите на Тутанкамон е бил направен от метеорит
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Един от кинжалите на египетския фараон Тутанкамон, най-вероятно е бил направен от желязото на метеорит. Това показват научни изследвания върху предмета на 3300 години, който е бил погребан заедно с владетеля.

„Нашето проучване потвърждава, че древните египтяни са придавали голяма важност на желязото от метеорити при производството на ценни предмети“, посочват италиански и египетски учени, които са извършили рентгеновите тестове на кинжала, който се съхранява в Египетския музей в Кайро.

Тутанкамон умира на 19-годишна възраст през 1324 г. пр. Хр. след девет години на престола. Неговата гробница е открита през 1922 г. от британския египтолог Хауърд Картър. В нея са намерени редица артефакти, сред които и 11-килограмова маска от 24-каратово злато. Според авторите на проучването кинжалът от метеорит е бил намерен от Картър увит около мумията на Тутанкамон.

Оръжието е завършвало със златна дръжка с емайлирани фигури и кристал. Откритието на изследователите съвпада с по-ранни заключение на учени, след като през 2013 г. е сканирана 5000-годишна гробница в египетско село, която е показала, че първите железни артефакти всъщност са произведени от метеорит. Качеството на кинжала говори за „значително усъвършенстване на обработката на желязо по времето на Тутанкамон“, посочват още авторите на изследването.

Те допълват, че според термин, използва от 19-та египетска династия, всички видове желязо са били наричани „желязо от небето“. Въпреки това Махмуд ел Халваги, бивш директор на Египетския музей, работил по проучването на кинжала, посочва, че не може да потвърди дали древните египтяни са били наясно, че тяхното желязо идва от метеор. „Това са били достъпни скали и са били използвани от хората“, допълва той. 

#астероид #Тутанкамон #саркофаг #кинжал #метеорити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"