Опустошителни бури в Западна Европа - Франция затвори Лувъра, Германия бедства

Опустошителни бури в Западна Европа - Франция затвори Лувъра, Германия бедства
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съчувствие към семействата на петте жертви на катастрофалните наводнения, превърнали части от Южна Германия в бедствени райони, предаде ДПА.

Меркел подчерта, че реакцията във връзка с наводненията, залели южните провинции Бавария и Райнланд-Пфалц и части от западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, показва сплотеността на Германия. По данни на полицията близо 3500 домове в Бавария са останали без електричество заради придошлите води, достигнали височина от 1 метър в много градове в провинцията.

Четири от жертвите са загинали в баварския град Зимбах на Ин, а тялото на петия загинал е било намерено в река близо до град Юлбах, Югоизточна Бавария.

Наводненията заляха много къщи и принудиха жителите да търсят спасение на покривите, откъдето бяха откарани с хеликоптери на безопасни места. Придошлите води отнесоха коли, дървета и мебели.

Меркел обеща помощ за пострадалите райони, посочва Асошиейтед прес. Властите в Бавария заявиха, че бързо ще предоставят финансова помощ на жителите на засегнатите райони близо до границата с Австрия.

Придошлите води постепенно се оттеглят, а спасителни екипи помагат на място за разчистване на развалините и за подготовка за евентуални нови наводнения. Метеоролозите предупреждават за още бури.

Франция

Проливни дъждове в цяла Франция принудиха хиляди хора да напуснат домовете си. Президентът Франсоа Оланд въведе извънредно положение в най-тежко засегнатите райони и обеща парична помощ на местните власти за справяне с последиците от природното бедствие, съобщи Ройтерс.

Най-тежко е положението в Централна Франция и Парижка област. На места се наложи армията да евакуира шофьори от наводнени пътища.

Премиерът Манюел Валс посети Немур, на 75 километра южно от Париж. Евакуирани бяха най-малко 3000 от 13-те хиляди жители на града, в чийто център водата достига до втория етаж на сградите.

В Париж нивото на река Сена надхвърли 5 метра. Във френската столица и съседните департаменти е обявен предпоследния, оранжев код за опасност. Очаква се пикът на наводненията в Париж да бъде утре по обед. Тогава нивото на Сена може да достигне 5,50 метра, посочва Ройтерс. Това равнище е далеч от рекордните 8,60 метра, които достига нивото на реката по време на големите наводнения от 1910 г.

Държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) затвори подземна влакова линия по протежение на Сена, която е използвана от туристите, за да достигнат Айфеловата кула и катедралата "Нотр дам" - две от най-емблематичните места във френската столица.

Друга основна забележителност в Париж, музеят Лувър, ще остане затворен утре. Целта е да може да бъдат евакуирани някои колекции, ако е необходимо. Иначе няма опасност за служителите на Лувъра и широката общественост.

В долината на Лоара, замъкът Шамбор, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е обкръжен от вода. Този май е бил най-дъждовният месец в Парижка област от 1960 г. , отбелязва ТАСС.

#Париж #Германия #Франция #порои #дъждове #евакуация #ЮНЕСКО #Нотр дам #Лувър #Ангела Меркел #Айфеловата кула #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"