Текучеството в армията достига 20%

Текучеството в армията достига 20%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''В някои случаи некомплектът е до 20%, което наистина е обезпокоително,'' каза министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

Докладът за състоянието на армията и въоръжените сили казва, че към 31 декември 2015 г. окомплектоваността на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с личен състав беше 87%. Окомплектоването на резерва към декември беше на 21%.

В приетия вече План за развитието на въоръжените сили до 2020 г. е записано, че те ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000. Там има и констатация, че „ в резултат на дълбоките реформи в системата за отбрана и съкращенията на личен състав, извършени през годините, към 2015 г. числеността на въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои от основните задачи”.

Още преди около 2 седмици военният министър Николай Ненчев обяви, че свиква на 1 юни Съвета по отбрана за кадровата политика. Той днес информирал и комисията по отбрана. Председателят й Михо Михов каза най-общо, че армията е некомплектована с една бригада, което означава 3-4000 души.

„Като сложим командири, войници видимо е че проблемът с набиране на войнишкия състав е и географски и разбира се образователен”, каза той. Най-много войници желаят да служат от Северна България, в това число и Северозападна.

Така Ненчев припомни, че ако промените бъдат приети, ще може тези военни, офицери, сержанти, които са напуснали по една или друга причина въоръжените сили, да могат да се върнат, ако не е минал период по-дълъг от 10 години. Другото, което Ненчев припомни, е и това, че ще поощрят младежи, които са завършили висше образование да могат в рамките на една година да придобият специалност, която да съответства на нуждите на армията. На 16 или 17 юни ще има и второ заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбрана за кадровата политика. В него ще се вземат конкретни предложения по темата. Ненчев анонсира, че на това заседание ще присъства вероятно и президента Росен Плевнелиев.


#Николай Ненчев #отбрана #войски #Росен Плевнелиев #войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"