Цацаров: Борбата с кражбите на еврофондове само със съвещания не става

Цацаров: Борбата с кражбите на еврофондове само със съвещания не става
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ако злоупотребите с еврофондовете се бореха със съвети, досега щяха да са нула." Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на редовното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), където бе обсъден годишният доклад на държавното обвинение.

Цацаров бе попитан от друг член на съвета - Соня Найденова, дали прокуратурата има представител в междуведомствения съвет за координация в борбата с правонарушенията, които засягат финансовите интереси на Европейския съюз. По думите й кабинетът е приел национална стратегия за борба с измамите с евросредства до 2020 г., има и план за действие, който се контролира от този съвет.

"За съжаление работата на подобни формирования не е най-способстващата за противодействието на такива престъпления. Но след като правителството е решило и го е създало, участваме", обясни Цацаров.

Съдебният съвет, както винаги досега, единодушно прие доклада на прокуратурата за 2015 г. и ще го внесе в Народното събрание. "В мотивите си Пленумът на ВСС посочва, че докладът е аналитичен, задълбочен и обективен - ясно и точно са изложени статистическите данни, включително чрез детайлни и обобщени графики, както и че той съдържа ясна визия за състоянието, положителните и отрицателните тенденции за отчетените дейности на прокуратурата през 2015 г.", пише в прессъобщението на съвета.

Изказвания по него освен въпроса на Соня Найденова направиха Елка Атанасова, Михаил Кожарев и Магдалена Лазарова. Последната изказа възхищението си от раздела в доклада, който е свързан с комуникационната стратегия на държавното обвинение. "Прокуратурата е винаги първа във всичко", отбеляза тя. Като положително оцени засиленото участие в медиите на прокурорите в страната. "Поздравление за прокуратурата", завърши Лазарова.

 

#еврофондове #злоупотреби #главен прокурор #Сотир Цацаров #прокуратура #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"