Мъжът, набил момче от ромски произход след реплика, че са равни, ще се изправи пред съда

Мъжът, набил момче от ромски произход след реплика, че са равни, ще се изправи пред съда
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Районната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу Ангел Калеев, който засне и разпространи клип как бие, унижава и заплашва с убийство непълнолетно момче от ромски произход от с. Овчеполци. Причина за агресията бе реплика на момчето "ние сме равни". Обвинението е за насилие заради етническа принадлежност и причиняване на телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Видеото предизвика възмущение във фейсбук и привлече вниманието на правозащитни организации, включително "Амнести интернешънъл". Международната организация призова властите в България да гарантират, че ще бъдат изследвани дискриминационните мотиви на престъплението.

На 16 април 2016 г. обвиняемият отишъл на гробищния парк в Овчеполци, за да почете паметта на негов близък, от което се разстроил, пише в съобщението на държавното обвинение. На връщане срещнал пострадалия Митко Йорданов (на 17 години), който му поискал пари назаем. Двамата се познавали само по физиономия. Калеев се ядосал и му казал да започне някъде работа, защото не е необходимо друг да го издържа. Йорданов го попитал каква е разликата между двамата.

В този момент обвиняемият извадил мобилен телефон и започнал да снима и записва разговора между тях. Първоначално Калеев се интересувал къде е тръгнал Йорданов, който отговорил, че щял да се прибира вкъщи. Тогава обвиняемият го попитал: "Какво каза, че аз с теб съм равен, така ли?" А отговорът бил: "Ако не искаш да ме биеш, значи сме равни." Последвал нов въпрос от Калеев: "Аз ако реша да те набия, какво правим?" и посегнал с дясната ръка към лицето на пострадалия и го ударил. Разпоредил му да стои в позиция "мирно", а след това да ляга на земята и да става. Калеев питал Йорданов: "Аз циганин ли съм?" и "С теб равен ли съм". Непълнолетният му отвърнал няколко пъти: "Не си." По време на разговора били разменени и други реплики.

Калеев е ритал пострадалия в лицето и корема. През това време покрай тях минали три жени, като една от тях направила забележка и се опитала да прекрати спора. След нейната намеса Калевв оставил Митко, който се прибрал в дома си. След като и Калеев се прибрал, качил видеоклипа в интернет.

По делото е била назначена съдебномедицинска експертиза, според която от ударите Митко е получил отток по дясната част на лицето и болезненост в корема. При разпит в досъдебното производство Калеев не се е признал за виновен.

 

#прокуратура #Пазарджик #роми #ксенофобия #мобилен телефон #Амнести интърнешънъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"