Френската столица забрани старите коли през седмицата

Френската столица забрани старите коли през седмицата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички коли, регистрирани преди 1997 г, няма да могат да влизат в Париж през седмицата. Новата драстична мярка влиза в сила от 1 юли, съобщи френският в. "Ле Монд". Същото важи и за всички мотори преди 1999 г.

Новият закон предвижда и мерките да стават по-сериозни в бъдеще - през 2020 г забраната ще важи за всички коли, регистрирани преди 2010 г. Тези, които нарушат правилото, ще бъдат глобявани първо с 35 евро, а от догодина - със 75 евро.

Кметицата на града Ан Хидалго си е поставила за цел да намали замърсяването в града, което е достигнало много притеснителни нива. Други мерки предвиждат повече пешеходни зони, "ден без коли" веднъж годишно за целия град, както и всяка първа неделя от месеца по емблематичния булевард "Шанз-Елизе".

Забраната за 19-годишните коли ще засегне около 10% от всички в Париж. Работи се и върху система за класифициране на колите в шест категории според това колко замърсяват, което ще се отбелязва с цветни стикери на предното стъкло.

Според Световната здравна организация, замърсяването на въздуха е отговорно за 42 000 смъртни случая всяка година във Франция, а изчисления на френския Сенат сочат, че това струва на държавния бюджет и 100 милиарда евро всяка година.

#Париж #седмица #мотори #коли #категории #замърсяване #стикери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »