Сменят асфалт на магистрала „Тракия“, сложен преди дни

Сменят асфалт на магистрала „Тракия“, сложен преди дни
Гръцката фирма строител на магистрала „Тракия“ започна да подменя асфалта на участък от пътя Нова Загора–Ямбол, след като бе установено лошото качество на настилката. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строителят на Лот 3 на магистрала „Тракия“ – гръцката фирма „Актор“, започна да маха асфалта, който сложи в събота.

Проблемният участък от пътя Нова Загора – Ямбол е около 500-600 метра.

Лошото качество на пътната настилка бе установено от експерти на лабораторията на Пътната агенция, които контролират този участък.

„В събота и неделя ни издебнаха и положиха около един километър на „Тракия“, като бяха спестили половината от рецептата за асфалта“, коментира преди ден премиерът Бойко Борисов.

„Изпълнителят е съвестен. Пробите, взети от нашата лаборатория, показаха, че битумът, от който е направен този асфалт, не отговаря на изискванията и на спецификацията“, каза в сряда председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, след като провери строителните работи, предаде БГНЕС.

„Достатъчно съвестно си го изваждат в момента битума за тяхна сметка. Това е и съгласно Закона за устройство на териториите, това се води пробен участък. Говорим за самото полагане на асфалтовата смес. Така че те наистина имат правото да си правят експерименти, докато налучкат точната рецепта. Нас ни притесни, че много дълъг участък са положили“, допълни Лазаров.

Той е категоричен, че заради ремонта не се предвижда закъснение на срока за откриване на лот 3. Лот 2 и 3 на магистрала „Тракия“ трябва да бъдат открити на 1 юли.

„Те в момента правят своя инспекция на количествата, на производството, които могат да направят и с какви темпове ще върви полагането на самото трасе. По техни думи те са разчели в техния график, така че не очакваме промяна в строителния срок“, каза Лазаров.

„Ние видяхме декларации на съответствие от производител, който доставя този битум, той е сериозен между другото, така че се надявам впоследствие да представи и декларацията за сертифициране за производство на самата инсталация на този битум“, каза той.

Правителството упълномощи министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при наличие на заявен интерес да инициира процедура за сключване на концесионен договор за проектиране, строителство и експлоатация на пътя Русе–Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МС.

#Свиленград #Русе #Лазар Лазаров #Агенция „Пътна инфраструктура“ #премиер #Бойко Борисов #Ямбол #Нова Загора #министър на регионалното развитие и благоустройството #магистрала #асфалт #Актор #ЛОТ 2 #ЛОТ 3 #Тракия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"