Кунева: Увеличават парите за стипендии с 20%, вече ще се дават само за успех

Кунева: Увеличават парите за стипендии с 20%, вече ще се дават само за успех
Меглена Кунева /БГНЕС
A A+ A++ A

Ще въведем стипендии само за успех, а не както досега при задължителна комбинация успех и доход. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на брифинг след петата работна среща с представители на студентските съвети, на Министерство на финансите, на Съвета на ректорите и на МОН.

С 20% ще бъдат увеличени средствата за студентски стипендии, които се отпускат от държавата. Това ще стане с промяна на ПМС № 90, а средствата от близо 1 млн. лв. за тази академична година ще се осигурят от резерви на МОН, съобщиха от министерството.

За следващата година ще се заложат близо 3 млн. лв. за стипендии, защото се вдига минималният и максимален праг на размера, който се отпуска. Ако досега минимумът бе 50 лв., ще стане 70 лв. Максимумът сега е 120 лв., но скача на 150 лв.

Студентите подкрепиха политиката на министерството да стимулира качеството в образованието със стипендии за успех. Затова вече критерият за стипендия ще бъде само „среден семестриален успех“. Ще продължат да се дават стипендии и по право – на сираци, майки и др.

От 200 лв. на 300 лв. се увеличава и размерът на специалните стипендии – награди за постижение. В постановлението ще бъде записано още, че висшите училища изплащат стипендиите за всеки предходен месец до 5-о число, а не накуп.

Студентите настояват в средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години да се заложи 10% увеличение на средствата за стипендии.

Представителите на студентите се съгласиха, че не е разумно и вече не настояват за промяна в проекта за европейските стипендии, защото това ще доведе до значително забавяне и ще лиши от средства онези, които имат право на такава подкрепа. А политиката за стимулиране на т. нар. приоритетни професионални направления, или по-точно проблемни, като педагогика, инженерни специалности и др., вече е вход.

Министър Кунева подчерта, че е за устойчива политика в образованието и благодари на студентите за постигнатото разбирателство. По думите й европейски стипендии не могат да заместят националната държава в грижата и за студентите. Проектът за европейски стипендии след години може да не продължи, но държавата трябва да изпълнява ангажимента си, допълни вицепремиерът.

 

#стипендии #УСПЕХ #държавния бюджет #Кунева #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »