Българите масово не могат да плуват

Българите масово не могат да плуват
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Все повече са българите, които не могат да плуват. Това става ясно от писмения отговор на ресорния министър Красен Кралев до депутат, цитиран от БГНЕС.

Поводът за питането е статистика на Българския червен кръст, според която на всеки десет наши сънародници, осем никога не са плували.

Едва 3000 деца годишно започват начално обучение по плуване, посочва Красен Кралев. За 2016 г. е стартирана и допълнителна програма “Научи се да плуваш”, в която участват над 2000 деца. Бюджетът на програмата е почти 240 000 лв. Към момента в България има 3300 активни състезатели по плуване, които развиват дейност с 250 треньора в 65 спортни клуба.

В отговора си Кралев изтъква, че ведомството му вече е изготвило проект на нов Закон за физическото възпитание и спорта. Новото в него е, че общините трябва да финансират масовия спорт със 70% от средствата, които отпускат за младежки и спортни дейности.

Спортният министър изразява мнение, че приоритет за държавното финансиране не трябва да е масовия и детски спорт, а преди всичко професионалния.

“Не бива да очакваме държавата да отделя целия ресурс за масов спорт. Общините да насочват средства за професионален спорт, а държавата за масов. Тази практика е порочна и не работи никъде по света”, посочва Кралев.

 

 

#Красен Кралев #депутат #плуване #деца #държавно финансиране #общини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"