Стабилизация на петролните цени преди днешната среща на ОПЕК

Стабилизация на петролните цени преди днешната среща на ОПЕК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Петролните цени стабилизират малко над техните нива от края на вчерашната търговия, игнорирайки данни на Американския петролен институт, показващи изненадващо повишение на американските петролни запаси с 2,35 млн. барела през последната седмица, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към днешната среща на страните - износителки от ОПЕК във Виена.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се търгуват малко над 49 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент - около нивото от 50 долара за барел, след като на 26-и май те достигнаха 7-месечни върхове съответно от 50,21 и от 50,95 долара за барел.

Иран продължава да се противопоставя на това предложение, като според повечето анализатори на суровинните пазари, изглежда малко вероятно членовете на ОПЕК да постигнат споразумение относно “замразяване“ на производствените нива.

Като основен аргумент те изтъкват факта, че от края на януари насам петролните цени поскъпнаха почти двойно от близо 26 долара за барел до около 50 долара за барел, като в същото време общото производство на ОПЕК се е повишило с около 100 хиляди барела на ден.

Това може да бъде отчетено от участниците на днешната среща като сигнал за ребалансиране на петролния пазар единствено чрез пазарни механизми, а не чрез директна интервенция, целяща изкуствено да повиши петролните цени чрез ограничаване или дори намаляване на производството на ценната суровина. Инвеститорите ще следят внимателно и официалните данни на Енергийната информационна администрация за седмичните петролни запаси в САЩ (от 17:30 ч.).

Средните прогнози са за понижение на петролните запаси с около 2,72 млн. барела за седмицата до 27-и май. Трябва обаче да се има предвид, че оповестените снощи аналогични данни на API показаха изненадващо повишение на седмичните петролни запаси с 2,35 млн. барела при прогноза за понижение с 2,5 млн. барела.

 

#петрол #цени #фючърси #ОПЕК #Брент #Виена #Иран #барел #петролен пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"