Евросъюзът отлага падането на визите за Турция, Украйна, Грузия и Косово

Евросъюзът отлага падането на визите за Турция, Украйна, Грузия и Косово
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз ще отложи облекчаването на визовите правила за Турция, Грузия, Украйна и Косово, заявиха източници от ЕС пред "Ройтерс".

"Процесът с Турция не е ясен, защото е обвързан с мигрантската сделка, коментира европейски дипломат пред "Ройтерс". Визовата либерализация е винаги политическа награда, морков, невинаги се опира само на критериите."

Според мигрантското споразумение между Брюксел и Анкара визите за турците трябваше да паднат през юни, при условие че са изпълнени 72 европейски критерия. Това вероятно няма да се случи до лятото.

Отношенията между Брюксел и Анкара се обтегнаха, след като президентът Реджеп Ердоган заплаши да спре да изпълнява условията на споразумението, ако визите не паднат. Турция приема обратно мигрантите, стигнали в Гърция през Егейско море, а ЕС преразпределя на своя територия по един сирийски бежанец от турска земя в замяна на всеки върнат обратно.

Това затруднява напредването на решението и за другите три държави, уточняват европейски дипломати, а времето до лятото изтича. Последната сесия на Европейския парламент, който трябва да одобри с мнозинство решението, е между 4 и 7 юли.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че Турция няма да получи свободно пътуване, ако не изпълни условията, същото мнение нееднократно са изявявали и председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и германският канцлер Ангела Меркел.

Основният проблем в дискусиите е правната дефиниция на тероризъм. Според ЕС тя е прекалено широка и се използва, за да потиска опозицията в страната.

Наскоро кабинетът в Анкара обаче предложи тъкмо обратното – определението за тероризъм да бъде разширено, така че да включва и хората, "подкрепящи тероризма", а наказанието за това да бъде отнемане на гражданството им.

Вчерашната дискусия на европейските дипломати бе по повод Грузия. "Не искаме да спираме целия процес, просто искаме да сме по-внимателни", заяви европейски дипломат, който е против падането на визите. 

 

#Европейски съюз #Турция #визи #Грузия #Украйна #Косово #Жан-Клод Юнкер #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"