Фондът за гарантиране на влоговете ще тегли още 600 млн. евро заеми. Бюджетната комисия гласува днес държавни гаранции по новия дълг

Фондът за гарантиране на влоговете ще тегли още 600 млн. евро заеми. Бюджетната комисия гласува днес държавни гаранции по новия дълг
БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди днес държавните гаранции за нови заеми за общо 600 млн. евро. Кредитите ще бъдат изтеглени от Фонда за гарантиране на влоговете, но за да се случи това, Народното събрание трябва да одобри държавните гаранции за тях, предаде БНР.

Марта Младенова информира Ако парламентът одобри държавните гаранции, Фондът за гарантиране на влоговете ще получи два заема, всеки от които е на стойност 300 млн. евро. Единият ще бъде осигурен от Европейската банка за възстановяване и развитие, а другият - от Световната банка. Държавните гаранции са важни, защото по този начин заемите могат да бъдат взети при по-ниски лихви.

И двата заема целят да осигурят по-голяма финансова независимост на Фонда за гарантиране на влоговете. Той получи държавен заем през 2014 година, за да може да изплати гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка.

#държавни гаранции #заеми #фонд за гарантиране на влоговете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"