Станишев: Корнелия Нинова дава заявка, че е лидерът на опозицията

Станишев: Корнелия Нинова дава заявка, че е лидерът на опозицията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Корнелия Нинова дава заявка, че е лидерът на опозицията в България. Добре би било партиите вляво да подкрепят обща кандидатура за президент", коментира в интервю за БНТ бившият лидер на БСП, сега евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

По думите му "БСП минава в подчертано опозиционен работен режим", което било важно и за държавата, и за БСП. "От една страна опозицията играе национална роля. Тя трябва да сочи грешките на управляващите, да ги възпира от правене на нови грешки и да предлага алтернативи в управленските политики", каза Станишев. "С новия си лидер БСП заяви една остро-опозиционна роля и амбиция, заявка за алтернатива на ГЕРБ", допълни той.

За отношенията между АБВ И БСП Станишев заяви, че между тях трябва да се води диалог. "АБВ претендира за лявоцентристкото политическо пространство. В БСП има много наслагвания към АБВ. Всеки в БСП го е изстрадал", коментира той и отрече да е имал лични спорове и отношения с Първанов.

Според Станишев на последните местни избори на твърде много места АБВ е играла срещу БСП и на много места видимо е подкрепила ГЕРБ. А сега дава заявка, че ще е алтернатива на управлението на Борисов, след като "две години ти си консумирал в правителството".

Станишев смята, че левицата трябва да се обедини, а БСП да е водещата партия в нея и "да направи много сериозна промяна в България". "Всеки, който разчита срещу подкрепа, която е дал на новия председател, да я осребри политически или по друг начин, си прави крива сметка, защото Нинова няма да даде да бъде обяздена, използвана", заяви той.

По думите му първата задача на Нинова трябва да е консолидация на БСП. "Партията се нуждае от консолидация и аз съм го споделил с Корнелия. Защото на конгреса имаше напрежение. Целият капацитет на БСП може да бъде използван в тази посока", коментира бившият лидер на партията.

 

#ДПС #БСП #Сергей Станишев #АБВ #диалог #ПЕС #Първанов #Борисов #консолидация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »