Антокорупционният закон ще се доизглажда в движение, правната комисия го гласува

Антокорупционният закон ще се доизглажда в движение, правната комисия го гласува
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работна група ще доизглажда антикорупционния закон между първо и второ четене. Това е ангажиментът, който председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов е поел пред Европейската комисия. За това е готова и вицепремиерът Меглена Кунева.

Това се разбра по време на обсъждането на текстовете на първо четене в правната комисия. В началото на май проектът беше отхвърлен от ресорната комисия, но на това заседание беше приет с мнозинството от гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Проектът получи подкрепата и на Явор Нотев (Атака), което както той заяви учудва дори самия него. Против бяха от БСП, а въздържали се - АБВ и ДПС. Именно правната комисия е водеща.

Това е вторият път, в който законът минава по тази процедура. Преди година проектът беше отхвърлен на първо четене в пленарната зала. Няколко месеца по-късно след уверение от премиера Бойко Борисов беше внесен коригиран вариант на проекта.

Досега има над 300 бележки по проекта, като по-голямата част от тях са конкретни и могат да бъдат обсъдени, смята вицепремиерът Кунева. По думите й и от разговорите с парламентарните групи са се появили теми, които могат да се обмислят.

"Искаме да направим закон, който да работи добре. Ако все още е необходимо да се работи с текстове, които създават притеснения, че може да има злоупотреба с власт, сме готови на още обсъждане", заяви Кунева. Тя предложи, че това може да стане с работна група между двете четения.

 

 

 

#корупция #закон #Народно събрание #депутати #БСП #АБВ #ГЕРБ #Атака #проект #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »