Германия ще ограничи ВЕИ мощностите

Германия ще ограничи ВЕИ мощностите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Федералното правителство на Германия се договори с премиерите на провинциите за рамката на това как да бъде коригиран законът на възобновяема енергия с цел да се намалят разходите и да се контролира темпото на въвеждане на източници на т.нар. зелена енергия.

Срещата с лидерите на 16-те провинции, приключила в ранните часове на сряда, стигна до решение за лимит на мощностите, въвеждани всяка година във ветропаркове на сушата. Новият праг ще бъде 2.8 гигавата капацитет, което се равнява приблизително на около 1000 ветрогенератора, обяснява "Ройтерс".

Освен това само част от произведеното от този нова инсталирана мощност ще бъде допускано до електропреносните мрежи в Северна Германия. Целта е да се избегне претоварването им.

"Изминахме дълъг път", коментира канцлерът Ангела Меркел пред журналисти след края на преговорите. Райнер Хазелхоф, премиер на провинция Саксония-Анхалт, определи резултата като "пробив". Карстен Зилинг, колегата му от Бремен, добави, че са се договорили за 90% от спорните въпроси.

Една от оставащите въпросителни засяга горната граница за енергията от биомаса - тема, важна за Бавария. Друг нерешен проблем и за бъдещото разширяване на офшорни ветропаркове. Правителството в Берлин смята, че различията са преодолими и се надява договореното с провинциалните премиери да бъде одобрено на заседание на кабинета в следващите няколко седмици. Плановете са, променените в закона да влязат в сила от началото на следващата година.

Щедрите субсидии за възобновяема енергия предизвикаха бум в този сектор, но също така и повишаване на цените и затормозяване на електропреносната мрежа на най-голямата икономика в Европа. През миналата година около една трета от енергията в страната дойде от такива източници, а планът на правителството на Меркел е този дял да достигне 40-45 процента към 2025 година. За да се случи това след 10 години, а не по-рано, ще трябва още сега да се "ударят спирачки" на темпото, обяснява "Ройтерс".

Критици на тази стратегия казват, че опитите за ограничаване на офшорните ветропаркове ще заплаши енергийните цели на Германия в дългосрочен план и ще застраши работните места в сектора.

Берлин иска да премине от схемата с гарантирани плащания към такава с аукциони, където има повече пространство за конкуренция. Производителите на ток ще получават плащания, само ако са спечелили търг.
Договорените предели за мощност при соларните инсталации е 600 мегавата годишно. 

 

#Германия #ВЕИ #субсидии #електричество #офшорки #ветропаркове #зелена енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници