Филипинският президент: Убивайте корумпирани журналисти

Филипинският президент: Убивайте корумпирани журналисти
Родриго Дутерте / БГНЕС
A A+ A++ A

Медийни групи във Филипините реагираха бурно на изявление на новоизбрания президент Родриго Дутерте, че е оправдано корумпирани журналисти да бъдат убивани. Дутерте, който миналия месец спечели изборите с голяма преднина след обещания да прочисти страната от десетки хиляди престъпници, заяви пред репортери, че подкрепя и журналисти да бъдат убивани, ако са вземали подкупи или са участвали в други корупционни дейности. „Това, че сте журналист, няма да ви пощади от убийство, ако сте кучи син”, каза президентът в отговор на въпрос как ще се справи с покушенията над журналисти след убийството на репортер в Манила миналата седмица.

Филипинският Национален съюз на журналистите окачестви коментара на държавния глава като „ужасяващ”. Съсловната организация не отрича, че и в медийната среда има корупционни проблеми, но това не е оправдание за убийство. В специално изявление на журналистическата организация се казва: „Той (президентът) официално откри сезона за заглушаване на медиите, както на отделни журналисти, така и на институции, единствено въз основа на усещането за корупция”.

Филипините са една от най-опасните за журналистическа работа държави. Откакто преди три десетилетия падна диктатурата на Фердинанд Маркос, в страната са били убити 176 журналисти.

Според президента Дутерте загиналите журналисти не са били убити за нищо. „Ако сте почтен журналист, нищо няма да ви се случи”, посочи държавният глава.

Организации за защита на журналистите във Филипините и САЩ се опасяват, че позицията на Дутерте ще развърже ръцете на престъпници да отстраняват физически представители на медиите.

Организацията „Репортери без граници” призова филипинските журналисти да бойкотират пресконференциите на президента, докато той не се извин

#Родриго Дутерте

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »