Премиерите на България и Румъния подготвят писмо за падане на визите за Канада

Премиерите на България и Румъния подготвят писмо за падане на визите за Канада
A A+ A++ A

Българският премиер Бойко Борисов и румънският му колега Дачиан Чолош обсъдиха общи стъпки за премахване на визите за гражданите на двете страни за Канада. Това се разбра след среща на Борисов и Чолош в Министерския съвет.

"Със САЩ и Канада сме в прекрасни отношения. Но в същото време твърдо сме решени да защитим интересите и на българския, и на румънския народ, гражданите им да пътуват без визи", заяви Борисов на пресконференцията след срещата, цитиран от агенция "Фокус".

"Подготвяме съвместно писмо, поканили сме техни министри да дойдат, да ги запознаем с нашите шенгенски системи - и България, и Румъния. В това отношение имаме пълно единомислие. Надявам се накрая всички да се поздравим със свободно пътуване - канадци, българи и румънци", каза още той.

На разговора са били обсъдени двустранните отношения между държавите, както и въпроси, свързани с укрепването на регионалното и трансграничното сътрудничество, сигурността по външните граници на ЕС и Шенген, посочва БТА. Дачиан Чолош даде добра оценка на работата на България по опазването на външните граници, а Борисов заяви, че се надява "тази несправедливост към България и Румъния скоро да отпадне".

 

#Бойко Борисов #Дачиан Чолош #премиери #Канада #визи #писмо #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »