Дания и Швеция продължават контрола по границите за още 6 месеца

Дания и Швеция продължават контрола по границите за още 6 месеца
БГНЕС
A A+ A++ A

Дания и Швеция удължиха за още 6 месеца извънредното връщане на проверките по шенгенската им граница. Според Копенхаген и Стокхолм в Европа все още няма необходимото ниво на сигурност, което да позволява свободното движение на хора.

Двете страни наложиха извънредната мярка като средство за ограничаването на нелегалната миграция. Швеция още миналия ноември въведе частичен контрол в южната част на страната, преди в самото начало на тази година да задължи всички автобусни, фериботни и железопътни превозвачи да предоставят информация за пътниците си. Дания почти веднага реагира на последното решение на съседката си, като от своя страна започна произволни проверки на границата си с Германия.

През 2015г. Дания прие 21 000 молби за убежище, а Швеция 163 000, като последната се превърна в страната с най-много приети бежанци на глава от собственото й население в рамките на ЕС.

„В сегашната ситуация все още няма устойчиво решение за подсигуряването на външните граници на Европа”, заяви датският министър на имиграцията Ингер Стойберг.

„Радвам се, че имаме възможността да поддържаме граничния контрол поне до 12 ноември”, допълни тя.

Шведският вътрешен министър Андерс Игеман в отделно заявление декларира, че страната му също ще продължи мярката до 11 ноември.

През май ЕС одобри възможността за удължаването на граничния контрол по шенгенските граници заради искания от Швеция, Дания и други страни.

Според правилата в съюза проверките могат да бъдат възстановени за срок от 2 години, с подновяване на всеки 6 месеца.



#Дания #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"