Португалия прие 31 иракски и сирийски мигранти по схемата на ЕС за разпределение

Португалия прие 31 иракски и сирийски мигранти по схемата на ЕС за разпределение
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Група от 31 иракски и сирийски мигранти пристигна в Португалия, посрещната лично на летището в Лисабон от еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос. Той коментира, че въпреки че схемата за релокация на бежанци е отбелязала известен напредък, резултатите все още са много лоши.

31 сирийски и иракски мигранти пристигнаха в Лисабон с полет от Атина. На летището ги посрещнаха еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос и португалският министър на вътрешните работи Констанса Урбано де Соуза.

Чужденците пристигат по квотната схема за преразпределение и разселване на мигранти, която ЕС одобри миналата година, но която срещна съпротивата на редица държави-членки, повечето от Източна Европа.

"Работим много упорито за пълното изпълнение на схемата за преразпределение и разселване на мигрантите, която бе приета от всички страни-членки преди няколко месеца. Срещаме някои трудности, искам да бъда честен с вас - резултатите никак не са задоволителни. Бих казал дори, че са много лоши", заяви Димитрис Аврамопулос.

По схемата на ЕС трябва да бъдат преразпределени 160 000 кандидати за убежище от Сирия, Ирак и Еритрея от Гърция и Италия в останалите държави-членки. Аврамопулос допълни, че споразумението с Турция дава надежда, че миграционната криза може да бъде овладяна, но за целта трябва да заработи напълно и схемата за преразпределение.
С последната група Португалия е приела общо 335 души, повечето от тях сирийци. 

 

#мигранти #Португалия #еврокомисар #чужденци #убежище #ЕС #съпротива #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници