Карадайъ поиска да обявим за герои жертвите на Възродителния процес

Карадайъ поиска да обявим за герои жертвите на Възродителния процес
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че днес се навършват 27 г. от насилственото прогонване и изселване на българските турци.

Той призова жертвите на Възродителния процес да бъдат обявени за герои на демокрацията, а свързаните с тези събития лица - за пионери на най-новата ни демократична история.

Той изтъкна заслугите на почетния председател на движението Ахмед Доган, който е платил със свободата си за опълчването на Възродителния процес.

Спазването на правата и свободите е в основа на демокрацията, каза лидерът на партията, като осъди насилствената смяна на имената като опит за подмяна на личността. Той припомни протестите на несъгласните с това насилие български турци и жертвите на изпратената срещу протестиращите армия с танкове, сред които и 17-месечно бебе.

Карадайъ отбеляза още, че до днес няма обаче наказани за Възродителния процес.

И не пропусна да навърже към събитията отпреди години с продължаването на нарушаване на права - като правото на майчин език.

Лидерът на ДПС свърза паметните събития с прогонването на българските турци и обезлюдяването на цели региони с днешния празник на детето 1 юни.

Именно в бъдещето на децата на България лидерът на ДПС завърши с призив за заедност. "В името на децата - нека вместо в лъжа и омраза, те да живеят с истината, в толерантност и заедност", завърши декларацията Мустафа Карадайъ.

 

 

#Мустафа Карадайъ #ДПС #Ахмед Доган #Възродителен процес #армия #Ден на детето #български турци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »