Американски съд реши, че не е нужна заповед за проследяване на местоположението на телефон

Американски съд реши, че не е нужна заповед за проследяване на местоположението на телефон
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Полицията в САЩ има право да иска от мобилните оператори данни за физическото местоположение на даден мобилен телефон, без да трябва да получава съдебно разрешение предварително. Това реши апелативният съд в Ричмонд, Вирджиния, съобщава агенция агенция "Ройтерс".

Решението практически отменя друго решение, което беше взето миналата година. Тогава трима съдии решиха с два гласа срещу един, че полицията все пак трябва да получава разрешение, преди да проверява местоположението на даден телефон.

Журито на апелативния съд обаче решава с 12 гласа срещу 3, че заповед не е необходима. Аргументът е, че тази информация не е поверителна, тъй като тя вече е била споделено с трето лице, а именно мобилния оператор.

Правозащитните организации са на мнение, че това е нарушение на Четвъртата поправка на американската конституция. В нея гражданите са защитени от неоснователни претърсвания. Според съда обаче това не е нарушение, защото потребителите на мобилни телефони са наясно, че тази информация е лесно достъпна и я споделят доброволно с оператора си.

"Всеки, който е излязъл навън, за да "хване сигнал", или е предупредил някого, че влизането в асансьор може да прекъсне сигнала, разбира, че местоположението е важно", аргументира се съдия Диана Моц, която е част от подкрепилите отпадането на нуждата от съдебни разрешения.

Според съдия Джеймс Вин обаче това е друг тип информация и не е същото като набиране на номер или създаване на депозит в банка. Вин смята, че данните за местоположение не трябва да се приравняват на останалите традиционни данни.

 

#съд #съдия #телефон #САЩ #Вирджиния #казус #Конституция #информация #депозит #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »