Румънският премиер: България опазва външните си граници все едно е държава от Шенген

Румънският премиер: България опазва външните си граници все едно е държава от Шенген
БГНЕС
A A+ A++ A

България опазва външните си граници все едно е държава от Шенген. Понеже България си свършва много добре работата като външна граница на ЕС, това е голямо предимство за ЕС и Румъния. Това заяви министър-председателят на Румъния Дачиан Чолош след среща с премиера Бойко Борисов.

Чолош нарече България съседна и приятелска държава и заяви, че като „съседи и приятели” двете страни сме построили много неща заедно и има още много неща, които да направим заедно. „Минахме днес няколко теми от общ интерес за България и Румъния. Говорихме за сътрудничеството ни в НАТО, за хармонизиране на позициите си за поддържане на източния фланг на НАТО. Имаме перспективи да работим заедно”, каза румънският премиер.

Дачиан Чолош заяви, че с Борисов са разговаряли и за стъпките, които са започнали да правят и ще правят заедно, за да поддържат отпадането на визите за румънските и български граждани за Канада. „В рамките на тези преговори това са ангажименти, които искаме да бъдат уважени”, подчерта той.

„Говорихме и за двустранните отношения и се съгласихме да продължим добрите обичаи, които предишните ни правителства спазваха- общи срещи между двете правителства и отделни министерства. Ще продължим тези срещи лятото или началото есента. Съгласихме се на ниво премиери и министри на външни работи да работим заедно за регионалното сътрудничество, където имаме общи интереси и отношения с Република Молдова и Сърбия. Искаме да координираме позициите си в рамките на ЕС и не само”, обясни министър-председателят на Румъния.

Той добави, че преди няколко дни се е подписал договор за построяване на връзката за газ през Дунава. „Работата трябва да е готова до края на есента, за да може да създадем мрежа за дистрибуция на газ и транспорт и за общ газ в региона. Ще продължим разговорите си в рамките на двете правителства”, зарече се Чолош.

Във връзка с приемането на двете страни в Шенген премиерът Бойко Борисов коментира: "Надявам се тази несправедливост към България и Румъния скоро ще отпадне. На практика и двете държави показаха, че се справят във всички случаи не по-зле, дори по-добре от много шенгенски държави", заяви Борисов. "Така че това, което казахте и за общата позиция, която изграждаме по отношение на канадските визи - разбира се, че ние сме да паднат, да има споразумение, разбира със САЩ и Канада сме в прекрасни отношения. Но в същото време твърдо сме решени да защитим интересите и на българския и на румънския народ, гражданите им да пътуват без визи", поясни министър-председателят.

"Подготвяме съвместно писмо, поканили сме техни министри да дойдат, да ги запознаем с нашите шенгенски системи - и България, и Румъния. В това отношение имаме пълно единомислие. Надявам се накрая всички да се поздравим със свободно пътуване - канадци, българи и румънци", каза още премиерът Бойко Борисов.



#Шенген #Чолош #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"