Брюксел потвърди официално: България става част от новата Европейска гранична и брегова охрана

Брюксел потвърди официално: България става част от новата Европейска гранична и брегова охрана
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия потвърди официално, че България ще бъде част от новата Европейска гранична и брегова охрана. Това стана в отговор на писмен въпрос, изпратен от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, в който той изиска ЕК да изясни дали предложението за службата ще се прилага за всички държави-членки на ЕС или единствено за тези от Шенгенското пространство, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В отговора ЕК обяснява, че регламентът относно Европейската гранична и брегова охрана ще се прилага спрямо тези външни граници, по отношение на които се прилагат разпоредбите от дял II от Кодекса на Шенгенските граници, а тези разпоредби се прилагат за България. С други думи, регламентът за новата служба също ще се прилага спрямо България, въпреки че страната не е част от Шенгенското пространство. В момента ситуацията е абсолютно същата и с Агенцията за защита на европейските граници Фронтекс, която има разположена мисия на българо-турската граница.

Емил Радев е поискал също така гаранции от ЕК, че Европейската гранична и брегова охрана ще се намеси в случай на необходимост, за да обезпечи сигурността на външните граници на България и по-конкретно границата на Черно море и тази с Турция. В отговор от Комисия отбелязват, че понастоящем България е държава-членка, която е домакин на съвместната операция на Фронтекс „Гъвкави оперативни дейности сухоземни граници“ и участва в други оперативни дейности на Агенцията. България също може да се възползва от други дейности на Frontex, като например анализ на риска и обучение. В писмения отговор се отбелязва изрично, че в новия регламент това не се променя.

В заключение от ЕК уверяват Емил Радев, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще може да се намесва при необходимост, за да допринася за гарантиране на сигурността на външните граници на България.



#ЕК #Европейска гранична и брегова охрана #Емил Радев #Шенген #ФРОНТЕКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"