Христо Иванов: На прокурорския Олимп не носят никаква отговорност

Христо Иванов: На прокурорския Олимп не носят никаква отговорност
Христо Иванов / БГНЕС
A A+ A++ A

Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. Това не е техническо действие, заяви в интервю за програма "Хоризонт" на БНР бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Той е убеден, че уточняването на методологията на мисията не може да бъде причина за отлагането ѝ в 12 без 5 и предположи, че тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава прокуратурата.

Христо Иванов отбеляза, че отсъства публичен, открит, демократичен дебат на прокурорската гилдия за нейната визия за проблемите в прокуратурата и подчерта, че след излизането на обсъжданите промени в Закона за съдебната власт от Съвета по съдебната реформа трябва да има подобна дискусия, защото важна стъпка от културната промяна в прокуратурата е да се чуе мнението на прокурорите. „Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров – това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса“, коментира Иванов.

Според ексминистъра обсъжданите промени за прокуратурата не носят онази дълбочина, която би елиминирала йерархията като източник на страх. „Дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх – докато не се излезе от този модел, няма да има скъсване с проблемите“, смята той.

Христо Иванов се обяви и срещу самоцелната децентрализация на прокуратурата без демократизиране на манталитета и обясни, че не може да се стигне до прекалена децентрализация заради спецификата на работата на прокурорите. „Централната тема на реформите в прокуратурата освен отчетността е вътрешната демократизация – въпросът е не само какво ще се разпише на хартия, а дали ще се промени атмосферата“, заяви още Иванов.

#Министерството на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"