Проливни дъждове удавиха Западна Европа

Проливни дъждове удавиха Западна Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Силни дъждове доведоха станаха причина за смъртта на четирима души в Германия и нанесоха големи щети във Франция иБелгия, предаде Франс прес. Прекъснати бяха пътища, има наводнени жилища.

В Белгия няма пострадали, но на някои места през последните 24 часа паднаха валежи, равни на обичайните количества за месец и половина, съобщава Кралският метеорологичен институт. В град Руселаре пожарната команда в получила между 1200 и 1300 обаждания за наводнени мазета, съобщава агенция Белга. В селището Везон, близо до западния град Турне, няколко улици са се оказали покрити с близо един метър вода и кал, довлечена от съседните полета. В същия регион са били затворени входовете за магистрали и автомобилни пътища.

Сходно е било положението в Северна и Централна Франция. От снощи пожарникарите са се отзовали на 4500 сигнала, повечето за наводнени мазета или срутили се тавани.

В централния френски департамент Лоар беше обявена най-високата, "червена" степен на предупреждение за опасност от наводнения, предаде ТАСС, позовавайки се на френската метеорологична служба. Департаментът Лоар се оказа в центъра на стихията. Наводнението наруши автомобилния транспорт, пътищата са потопени. 

Обстановката в съседните шест департамента също е критична. В тях е обявено предпоследното, "оранжево" равнище на опасност от наводнения. "Оранжева" тревога е обявена и в северния департамент Па дьо Кале, където са някои населени места бяха залети. В град Лил има прекъсвания в работата на метрото.

"Никога не сме виждали подобно нещо. През 1984-1985 г. и през 2001 г. имаше наводнения, но сега са наводнени седем или осем от 14 села", казва Сирил Боуло, кмет на Вилньов сюр Йон, селище с 5400 жители.

Река Сена достигна равнище от 3,46 м, което често се случва през зимата, но е по-рядко през май. Поради дъжда, който втори ден не спира да вали в френската столица, за първи път от 16 години бяха отменени всички мачове от Откритото първенство по тенис на Франция на игрището "Ролан Гарос", съобщава ТАСС.

През октомври на Лазурния бряг 20 души станаха жертви на предизвикани от бури наводнения. Осем от тях бяха хванати като в капан в подземни паркинги. При проливните дъждове в Германия загинаха четирима души. В намиращия се близо до Щутгарт град Швебиш Гмюнд загина пожарникар, опитал се да помогне на давещ се. 60-годишен мъж се удави в подземен гараж, а 13-годишно момиче беше блъснато от влак, след като се скрила от проливния дъжд под мост.

#Франция #Европа #дъждове #Париж #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници