Юнкер е критикуван заради решението си да посети Русия

Юнкер е критикуван заради решението си да посети Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да посети Русия в рамките на международния икономически форум в Санкт Петербург предизвика критики сред балтийските страни.

"Визита на европейски служител от толкова високо ниво винаги има символично значение. Не виждам никаква нужда да демонстрираме на Русия, че търсим контакт с нея", коментира пред "Ройтерс" външният министър на Литва Линас Линкявичюс.

Колегата му от Латвия Едгар Ринкевич заяви: "Юнкер трябва да избягва да оставя впечатление, че ЕС и Русия ще поддържат нормални бизнес отношения, като игнорират събитията от 2014 г."

ЕС въведе санкции срещу Москва преди две години след анексирането на полуостров Крим и заради участието на Кремъл в конфликта в Донбас. Оттогава няколко европейски лидери, включително Ангела Меркел, са били в Русия, но визитата на Юнкер е първата на високопоставен ръководител на ЕС.

Говорител на председателя на ЕК обясни, че посещението му не е в разрез с политиката на блока и че снемането на санкциите зависи от изпълнението на договореностите от Минск. Лидерите на ЕС трябва да решат дали да удължат ембаргото срещу Русия на среща на върха на 28-29 юни. Някои от страните членки като Италия, Гърция (където Владимир Путин беше на посещение миналата седмица) и Унгария не подкрепят санкциите срещу Кремъл, докато САЩ настояват, че те трябва да останат до пълното изпълнение на минските договорености.

Юнкер, който е бивш министър-председател на Люксембург, настоява за "практични взаимоотношения" с Русия. Но върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира наскоро, че не очаква санкциите да паднат. "Лидерите на държавите - членки на ЕС, обвързаха вдигането на санкциите с изпълнението на договореностите от Минск. До момента това не е постигнато", заяви тя.

Според източници на изданието "Политико" в частни разговори дипломати от САЩ и Великобритания са изразили притеснение пред Юнкер от участието му във форума в Санкт Петербург.

 

 

#Европейска комисия #ЕК #Жан-Клод Юнкер #Русия #икономически форум #Санкт Петербург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »