Броят на афганистанците, напуснали домовете си заради войната, е скочил двойно

Броят на афганистанците, напуснали домовете си заради войната, е скочил двойно
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на вътрешно разселените афганистанци е скочил двойно за три години. 1.2 млн. души са напуснали домовете си заради насилието и живеят в тежки условия в бежански лагери в страната. През 2013 г. те са били около 500 000, показва доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от фондация "Томсън Ройтерс".

Оттеглянето на чуждите войски започна през 2014 г. Наскоро талибаните започнаха пролетна офанзива и обявиха намеренията си да прогонят поддържаното от Запада правителство и да възстановят ислямисткото управление. "Войната в Афганистан не е свършила. Въоръжените групировки са по-силни отвсякога", казва се във видеото на организацията.

"Светът вече не обръща внимание на Афганистан", коментира Чампа Пател – директор по кампаниите за хора в риск в "Амнести". Все повече афганистанци чезнат в отблъскващи условия в собствената си държава, без да знаят кога ще могат да спрат да се борят за оцеляване, заяви тя.

Според организацията хората имат нужда от убежище, храна, вода, здравеопазване, работни места и образование. Някои от тях се хранят само веднъж дневно. За здравето им се грижат мобилни клиники, издържани от благотворителни организации или от правителството, които невинаги са на разположение.

2.6 млн. афганистанци са избягали от конфликта в други държави на фона на 30-милионното население. Това прави афганистанците една от най-големите групи бежанци в света. Само през 2015 г. 178 000 души са тръгнали към Европа, за да търсят убежище – четирикратно увеличение в сравнение с 2014 г.

 

#афганистанци #война #талибани #Афганистан #офанзива #население

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"