Оланд отказа да оттегли трудовата реформа, във Франция започват стачки

Оланд отказа да оттегли трудовата реформа, във Франция започват стачки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд категорично отказа да оттегли проектозакона за спорната трудова реформа, който отприщи седмици на протести. Оланд заяви, че няма да върне назад реформите в интервю, публикувано от в. Sud Ouest снощи.

Трудовата реформа, предложена в опит да се намали високата безработица, улеснява уволняването и наемането на работници. Тя бе приета с указ на правителството, без да мине през парламента заради изгледите да бъде отхвърлена от депутатите. Сега законът трябва да бъде обсъден в Сената и после да бъде върнат за гласуване в долната камара на парламента, пише агенция "Ройтерс".

Френският премиер Манюел Валс отложи второ посещение в чужбина заради нестихващите протести. Той трябваше да бъде в Канада между 15 и 19 юни, но визитата бе преместена за есента, пише агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Предишният подобен случай бе посещението му в Нова Каледония и Австралия, насрочено за март, което се осъществи в началото на май. Миналата седмица Валс беше остро разкритикуван, тъй като се намираше в Израел и палестинските територии по време на ожесточаването на демонстрациите, които продължават вече седмици.

Протести във френските железници започват днес. Очаква се 40% от високоскоростните влакове и две трети от междуградските да пострадат. Засегнати ще бъдат курсовете към Белгия и Холандия, но не и тези под Ламанша.

Ще ги последва градският транспорт в Париж, чиито служители ще бойкотират работните си места в четвъртък. Авиодиспечерите заплашват да се присъединят в петък, а пилотите от профсъюза SNPL са одобрили предложение за дългосрочна стачка, но още не са обявили конкретни дати. Всичко това се случва дни преди началото на европейското първенство по футбол на 10 юни, на което се очакват 2.5 млн. чуждестранни туристи.

Реформата е част от опитите на Оланд да намали безработицата, която е над 10%. Той спечели мандата си с обещание да поправи икономиката, но неуспехът смъкна рейтинга му драстично. Следващите президентски избори във Франция са догодина.

 

#Франция #Франсоа Оланд #трудови реформи #протести #стачки #Манюел Валс #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »