Министерството на отбраната окончателно се отказа от връщането на казармата и запаса

Министерството на отбраната окончателно се отказа от връщането на казармата и запаса
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на отбраната окончателно се е отказало от връщането на наборната военна служба, пише в днешния си брой в. "Сега".

"Анализ на МО показва, че отбранителната способност на армията няма да се повиши, връщането на казармата е икономически неизгодно", е заявил съветникът на военния министър ген. Атанас Запрянов пред "Дарик радио".

След идеята за връщането на казармата военното ведомство лансира промени в Закона за резерва, с които предложи всички български граждани между 18 и 32 години да се водят на военен отчет, за да се знае на кого може да се разчита в случай на война.

Ведомството обаче се е отказало от идеята за запаса и този текст отпада от проектозакона за резерва на въоръжените сили, е обяснил Запрянов.

"Сега" отбелязва, че бюджетът няма пари да издържа едновременно професионална и наборна армия – сега Министерството на отбраната разполага с около 1 млрд. лв. годишно, които едва покриват заплатите и незначителни капиталови разходи. В редиците на армията има около 7 хил. Незаети места и сега числеността ѝ е около 30 хил, души, пише изданието и посочва, че ако не бъдат взети спешни мерки, в края на годината най-вероятно ще приближи критичният минимум от 27 хил. души. Това според военните ще й попречи да изпълнява задачите си.

 

#Министерство на отбраната #запас #казарма #резерв #Въоръжени сили #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници