ООН: "Ислямска държава" използва цивилните като човешки щитове във Фалуджа

ООН: "Ислямска държава" използва цивилните като човешки щитове във Фалуджа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 3 700 души са успяли да избягат от Фалуджа през последната седмица, след като иракската армия започна офанзивата си срещу града, контролиран от "Ислямска държава". Това обяви днес агенцията на ООН за бежанците.

Говорителят й Уилям Шпиндлър обясни, че организацията разполага с информация, че има жертви сред жителите на града заради тежките бомбардировки, както и че "Ислямска държава" използва цивилните като човешки щитове.

Иракски сили влязоха в бастиона на „Ислямска държава“ - град Фалуджа. Това е поредната част от операцията по поемането на контрола над града, посочват иракските власти.

„Иракските сили влязоха във Фалуджа под въздушното прикритие на международната коалиция, иракските военновъздушни сили и армейска авиация, като бяха подкрепени от артилерия и танкове“, заяви генерал-лейтенант Абдевахаб ал Саади, командир на операцията.

Контратерористичните сили, полицията на Анбар и иракската армия около 4 часа (местно време) започнаха да се придвижват към Фалуджа от три посоки“, допълни още той. „Започнахме операцията за пробив във Фалуджа рано тази сутрин“, посочи от своя страна Сабах ал Норман, говорител на елитните иракски контратерористични части. С участието на контратерористичните части на Ирак, операцията по освобождаването на град Фалуджа навлиза в нов етап. Преди това, в седмицата от нейното начало до сега, тя беше насочена предимно към освобождаването на селата в околностите на град Фалуджа, който се намира на около 50 км от иракската столица Багдад.

Преди началото на акцията по влизането в града само няколкостотин семейства са успели да напуснат града, като се смята, че в него са останали блокирани около 50 000 цивилни. 

#Ирак #Фалуджа #Ислямска държава #щит #войници #семейства #бомбардировки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"