Българите най-крадливи при усвояването на пари от еврофондовете

Българите най-крадливи при усвояването на пари от еврофондовете
БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 888 милиона евро от еврофондовете са потънали през миналата година в схеми за предполагаеми измами, а лидери в злоупотребите са Румъния, България и Унгария. Това става ясно от годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ), разпространен във вторник.

През миналата година бяха отчетени злоупотреби за 901 милиона евро, но и с минималното намаление на сумата, тя остава около 0.6% от целия бюджет на ЕС от 141 млрд. евро. Измамите са концентрирани предимно при земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони.

Като един от конкретните примери за България е посочено плащане на 1.3 милиона евро за предприятие за замразени зеленчуци. Имената на компанията и заподозрените лица не се посочват, ясно е само, че средствата са от фонда за развитие на селските райони.

След проверки на място на ОЛАФ в сътрудничество с български следователи е било потвърдено, че проектът не е отговарял на условията за финансиране от еврофондовете. Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване.

#еврофондове #злоупотреби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"