Опасна тропическа зараза пълзи след мигрантите

Опасна тропическа зараза пълзи след мигрантите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обезобразяваща тропическа зараза лайшманиоза се разпространява все повече в Близкия изток заради неспиращите конфликтите и липсващото здравеопазване. Това съобщава "Индипендънт". Болестта се причинява от паразит, който отравя кръвта. Това е трансмисивна инфекция, пренасяна от пясъчни мухи. Болестта може да доведе до ужасни рани и различни кожни възпаления.

Лайшманиозата се среща в Сирия. Тя е известна и като "злото от Алепо". Болестта е лечима, но заради гражданската война в страната случаите сериозно нарастват, а стотици хиляди от засегнатите живеят в бежанските лагери извън Сирия. Подобна ситуация се заражда в Либия и Йемен.

"Нужно е да ограничим разпространението на тези болести им или рискуване нова епидемия, като тази от ебола в конфликтните зони в Западна Африка през 2014 г.", това е мнението на Питър Хойез от Националния институт за тропически лекарства в САЩ, който е специален научен посланик на страната си в Близкия изток.

Болниците в Сирия бяха сериозно засегнати от продължаващата 5 години гражданска война в страната, като повече от половината здравни заведения в нея затвориха, а в някои райони хората трябва да пътуват близо 200 километра за да получат здравна помощ.

Това вече е сериозен проблем и ефектите от него си личат от здравната статистика - случаите на лайшманиоза са се удвоили от 23 000 преди началото на войната през 2011г. до 41 000 през 2013 година.

Съседните страни, в които мигрират милиони бежанци, също отчитат нарастване на заразените с опасната инфекция. В Ливан случаите са 1033 през 2013г. при общо 6 в предишните 12 години. Стотици са болните в Турция и Йордания.
В Йемен всяка година има увеличение с нови 10 000 случая на лайшманиоза.

Лайшманиозата е една от 17-те тропически болести, категоризирани от Световната здравна организация като "неглижирани". Според организацията е нужна по-добър контрол, информация и мониторинг на болестта, както и обучаване на специалисти за справянето с нея.



 

 

#мигранти #Сирия #зараза #Алепо #лайшманиоза #гражданска война #болести #САЩ #бежански лагери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »