Берлин е на път да признае арменския геноцид от Османската империя

Берлин е на път да признае арменския геноцид от Османската империя
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германският парламент продължава с процедурата за признаването на арменския геноцид. Миналата година масовото избиване на арменци от Османската империя през 1915 - а година бе признато за геноцид от Франция и това предизвика острата реакция на Турция. Дори дипломатическите отношения между двете държави бяха поставени под въпрос.

Очаква се същото да се случи и сега, ако Бундестагът вземе решение да признае геноцида над арменския народ.
Събитията ще се развият във важен момент за споразумението между ЕС и Турция за мигрантите и се очаква да се отразят негативно на по-нататъшното спазване на договорките за реадмисия. Гласуването ще се проведе в германския парламент в четвъртък, 2 юни.

Както знаете по настоящем в Германия живеят поне 2 милиона мюсюлмани като има огромна турска общност. Затова не е и изненадващ факта, че в Берлин в неделя бе организиран протест срещу намерението на правителството да признае геноцида над арменската общност от Османската империя. Около 1000 души с турски знамена скандираха лозунги, че кабинетът не е органът, който може да се произнася за военни престъпления.

Обратно на този гняв за пръв път Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, както и социалдемократи и Зелени изглеждат решени и единни в позицията си да променят съществуащата формулировка. Дискусията по темата се води от години в контекста на миналогодишното отбелязване на век от геноцида. Президентът Йоахим Гаук и председателят на Бундестага Норберт Ламерт използваха думата „генодиц” по време на речите си за годишнината, което предизивика острата реакция от Анкара.

Текстът на резолюцията, която ще признае официално геноцида над арменците през 1915-та година е готов като е минал през най-малко три парламентарни работни групи, пише Дойче веле. Това означава, че членовете на парламента няма да бъдат задължени да присъстват . Резолюцията ще бъде гласувана с вдигане на ръка, уточнява медията. Така на практика одобрението изглежда фиктивно.

Турция традиционно отхвърля обвиненията в геноцид, като твърди, че жертвите на трагедията от 1915 са и арменци, и турци. Армения от своя страна настоява за признаването от страна на световната общност на арменския геноцид в Османската империя.

Според тях турците са убили през Първата световна война 1.5 милиона арменски мъже, жени и деца от страх те да не подпомогнат руската армия, навлизаща в Османската империя. Армения определя това клане като геноцид наред с други още 20 държави, сред които и България.

 

 

#Берлин #геноцид #арменци #Османска империя #Първа световна война #турци #Турция #Армения #клане #Бундестаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"