Според двама от авторите на Конституцията Първанов може да се яви на избори за президент

Според двама от авторите на Конституцията Първанов може да се яви на избори за президент
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама от авторите на Конституцията, която бе сериозно променена през 1991 г., смятат, че предишният президент Георги Първанов има право да се яви на изборите през есента, с което да получи шанса за трети мандат на поста.

Пред БНТ юристите Александър Джеров и Гиньо Ганев коментират, че ключовата дума в член 95 на основния закон е "преизбран". Това, според тях, означава заемане на длъжността в последователни мандати, което не е налице в момента при настоящия лидер на АБВ.

"Правните норми се тълкуват съобразно думите, които са използвани. Преизбиране, това означава трети мандат е недопустим, но мине ли определен период отново лицето може да бъде не преизбрано, а да бъде наново избрано", казва Александър Джеров.

"Това е едно гражданско право, което не е накърнено от Конституцията, така както сме я писали навремето, в хипотезите, на която не може да става дума за преизбиране, а за ново кандидатиране", посочва Гиньо Ганев.

Точно на противоположната позиция е Екатерина Михайлова - бивш депутат, а в момента преподавател. Според нея всички авторитетни български конституционалисти, писали по тази тема, говорят само за два президентски мандата. Позовава се и на световния опит - в повечето страни се допускат до два мандата.

"Ако аз съм избрана за депутат и след това известно време не съм депутат и след това кандидатирам, дали не съм преизбрана?", пита риторично тя.

Джеров си спомня, че когато е писан този текст от Конституцията, мисълта е била "да няма засядане на това място. Когато си президент, да имаш право на още един мандат, иначе ще стигнем до положение някой да се увековечи като много ценен, като необходим държавник да бъде избран и трети и четвърти. Искахме да има малко повече демократичност, т.е. два мандата ти стигат". Той посочва, че тогава не се е обмисляла хипотезата на сегашния казус.

#Георги Първанов #Конституция #Александър Джеров #Гиньо Ганев #мандат #АБВ #държавник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »