Износът на България за ЕС в началото на 2012 г. с 8% по-малко от година по-рано

Износът на България за ЕС в началото на 2012 г. с 8% по-малко от година по-рано
Най-голям ръст е отчетен при вноса и износа между България и ЕС в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Износът на България за ЕС за периода януари–февруари 2012 г. надвишава 3,3 млрд. лв., но е намалял с 8,1% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66% от износа за страните - членки на ЕС.

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Словения и Литва. Най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Португалия.

През февруари 2012 г. износът за ЕС намалява с 8,9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1,6 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС за периода януари–февруари 2012 г. се е увеличил с 6,7% спрямо същия период на 2011 г. и достига 4,1 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър, Люксембург и Нидерландия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Малта и Финландия.

През февруари 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 11,6% спрямо същия месец на предходната година и достига 2,1 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари–февруари 2012 г. е отрицателно и възлиза на 709,4 млн. лв.

През първите два месеца на 2012 г. износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, е намалял в по-голямата част от секторите в сравнение със същия период на предходната година.

Най-голямо намаление се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“.

При вноса от ЕС значителен спад се наблюдава в сектора „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“. Най-голям ръст е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“.

#износ #ЕС #България #НСИ #Национален статистически институт #Германия #Италия #Румъния #Гърция #Франция #Словения #Литва #Люксембург #Португалия #Кипър #Люксембург #Нидерландия #Малта #Финландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »