БАН прогнозира по-нисък растеж спрямо 2015 г.

БАН прогнозира по-нисък растеж спрямо 2015 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През 2016 година БВП ще се увеличи с около 2%, заетостта ще се увеличи с 1%, а инфлацията ще е около нулата.

Това обяви доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, цитиран от БТА.

През 2015 година имахме относително висок ръст на БВП - около три процента. Растежът се дължеше най-вече на увеличеното използване на пари от еврофондовете, което изкуствено повиши БВП, добави той.

В института очакват заетостта през 2016 година да се увеличи с един процент, а инфлацията да е около нулата. Възможно е за трета поредна година да има и дефлация, но това ще се разбере не по-рано от есента, добави Виктор Йоцов.

Положително салдо на бюджета може да се очаква чак през 2018 година, допълни той.

През 2015 година мотор на ръста на БВП беше износът, но това са възстановени нива от предходни години. Навремето имаше какво да изнасяме, но нямахме пазари, а сега пазари има, но няма какво да се изнася, каза доц. Виктор Йоцов. Българската икономика е силно отворена, ние сме зависими от партньорите и международните цени - от една страна, енергоресурсите паднаха, но паднаха и цените на суровините и материалите, които пък са основно перо в нашия експорт. Външният сектор няма да е устойчив фактор на растежа на българската икономика в близък и средносрочен план, защото има забавяне на икономическия растеж в развиващите се страни, каза още доц. Йоцов.

Приключи времето на ниските лихви, вече може да се очаква повишаване на лихвите от страна на FED и на Европейската централна банка, е мнението на икономистите от БАН. Те очакват задържане и бавно повишаване на цените на стоките и суровините, както и леко повишение на външното търсене за тези стоки.

Надяваме се Министерството на финансите да спази размера на дефицита и да не надвиши записаните в бюджета нива, посочиха от института. През последните години неравенството в икономиката се увеличава и една от причините е използването най-вече на косвени, отколкото на преки данъци, смятат в БАН.

В страната има ниски данъчни ставки, което не е лошо, но същевременно искаме държавата да има голямо участие в икономическия живот. Това е невъзможно - трябва да изберем един от тези приоритети, каза Виктор Йоцов.

България има ниско разпределение на БВП през бюджета - около 40-41 процента, докато средното ниво за ЕС е 48-49 процента. Парите за образование и за здравеопазване в нашата страна са сравнително малко, но пък сме на първо място в разходите за ред и сигурност като процент от БВП, каза още доцент Йоцов.

 

#БАН #заетост #инфлация #БВП #икономика #партньори #цени #лихви #данъчни ставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"